Varför mensskydd INTE ska vara gratis

Jag har flera gånger läst och hört att personer med mens ansett sig vara förfördelade på grund av att de har en utgift som personer utan mens inte har och debatten kring detta är ständigt aktuell. Sandra Divinyi skrev i artikeln ”Radioprofilen: Mensskydd ska vara gratis” i GP från den 13 april i år om en tjej som ville ha gratis mensskydd och tjejen hade fått medhåll från Kitty Jutbring. De är arga och frustrerade över att halva befolkningen under många år i livet ska behöva betala för något så naturligt som mens, som de inte ens kan välja själva. Det här tycks vid första anblicken vara ett väldigt logiskt resonemang men det behöver tittas på en gång till med kritisk blick.

Gudrun Schyman skrev en motion (2004/05:So489) angående detta där hon påstod att kvinnor lägger 100-150 kronor per månad på mensskydd. Jag undrar var hon fick den siffran ifrån. Jag räknade själv på kostnaderna för mensskydd. Jag gick in på Coops hemsida, de har i skrivande stund (22 april) 10 olika sorters tamponger: OB ProComfort Normal, OB ProComfort Super, Libresse Tampong Super, OB ProComfort Normal Twist, OB Fleur Mini, Libresse Tampong Normal, OB ProComfort Super Twist, Libresse Tampong Mini, OB Tampong Night Super, och OB Fleur Super med priser från 1,28 öre/st till 1,97 kr/st och genomsnittspriset jag räknade ut ligger på 1,69 kr/st.

Enligt Vårdguiden har de flesta mens mellan tre och sex dagar, det blir ett genomsnitt på 4,5 dagar. Det kan vara mer eller mindre beroende på person. På tampongtillverkaren OB:s hemsida står det att du i början av mensen kan behöva byta tampong mellan var tredje och var sjätte timme och i slutet mellan var sjätte och var åttonde timme, så säg att du i genomsnitt byter 4 gånger per dygn. 4*1,69=6,76 kr/dag. 6,76 kr*4,5 dagar = 30,42 kr/månad. 30,42*12=365,04 kr/år. På Konsumentverkets hemsida står det under rubriken ”Kostnader för kvinnor” och i spalten ”Personlig hygien inkl. tandvård” att skillnaden för kvinnor är 20 kr mer i åldersgruppen 13-49 jämfört med gruppen 50-61+, alltså tycks Konsumentverket ha räknat ut att mensskydd ska kosta 20 kr/månad, därmed till och med mindre än min egen beräkning.

Nu kommer den intressanta skillnaden mellan personer med kvinnligt biologiskt kön och personer med manligt. Enligt Konsumentverket uppgår matkostnaderna om all mat lagas hemma för kvinnor mellan 18 och 30 till 1870 kr/månad och för män i samma ålder till 2460 kr/månad, en skillnad på 590 kronor. I åldern 31 till 60 år är summan för kvinnor 1840 och för män 2350 kronor, där blir skillnaden 510 kronor per månad. I båda fallen ligger mäns MÅNATLIGA matkostnad ÖVER VAD KVINNOR BETALAR FÖR TAMPONGER PER ÅR. Kvinnor kan dessutom ofta välja menskopp.

Jag tror på att bekämpa orättvisor, absolut. Grupper som är i underläge och har missgynnsamma förhållanden ska stärkas. Men det är viktigt att se saker ur olika perspektiv och i det här fallet kan en nästan undra om det är ”rättvist” att män ska betala så mycket mer per månad på grund av sin kropp.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

4 reaktioner till “Varför mensskydd INTE ska vara gratis

  1. Jag tror att långt ifrån alla använder bara tamponger under sin mens. Har du räknat nåt på vad bindor kostar? En del behöver dessutom använda både tampong och trosskydd samtidigt. Och jag tror att det är många fler som har mens runt närmare 5-6 dagar än 3.
    Du drar väldigt snabba slutsatser utifrån Konsumentverkets siffror, att den ENDA skillnaden i konsumtionen av hygenartiklar mellan yngre och äldre kvinnor skulle vara mensskydd? Din uträkning blir ganska så hitte-på efter hur du TROR att verkligheten ser ut. Du borde nog vara mer försiktig med hur du slänger dig med siffror hit och dit och sen drar en alltför enkelt slutsats utifrån dem.

    Gilla

    1. Hej Karin! Som du kan se i inlägget gör jag en egen kostnadsberäkning och använder enbart Konsumentverkets siffror för att jämföra med och jag känner inte till någon annan källa som jag skulle kunna göra en bättre jämförelse med. Jag kan inte se någon anledning till varför Konsumentverket inte skulle ha med mensskydd i sin beräkning, de har till och med olika uppgifter för småbarn i olika åldrar p g a skillnader i blöjanvändning. Eftersom kostnaden för kvinnor i åldern 18-49 år är 20 kronor större än den från 50 år och uppåt utgick jag ifrån att den kostnaden är för mensskydd, för det är den enda sak jag kan komma på som definitivt skiljer dessa grupper. Eftersom jag ville göra en så genomsnittlig uträkning som möjligt utgick jag från genomsnittet av antal mensdagar som Vårdguiden angivit som det vanligaste, jag gjorde ett genomsnitt på hur ofta kvinnor byter mensskydd enligt OB och jag räknade på ett ungefärligt genomsnitt av vad tamponger kostade. Anledningen till att jag använde tamponger och jämförde med är att jag på någon sida läste att det skulle vara vanligare att använda det än att använda bindor men jag kommer inte ihåg var jag läste det och det behöver inte stämma. Däremot är jag fullständigt medveten om att det är många kvinnor som har mens flera dagar och att alla inte använder tampong men prisskillnaden mellan tamponger och bindor är inte så jättestor. Det som var viktigt för mig var inte att komma med en exakt vetenskapligt uträknad summa utan visa på att det trots allt är en betydande skillnad i kvinnors extra kostnader för mensskydd jämfört med mäns extra kostnader för mat och att även om du lägger på några dagar med riklig mens är det svårt att komma upp i det belopp som den extra maten kostar. Räknar jag ut ett genomsnittspris för Always Ultra Night, Libresse Invisible Wing Normal, Always Ultra Normal Plus, Libresse Maxi Goodnight, Libresse Invisible Wing Normal, Always Ultra Long Plus, X-Tra Ultra med vingar, Libresse Invisible Good-Night, Always Secure Night storpack, X-Tra Binda Normal, Libresse Invisible Super Clip, Libresse Inviseble Normal, Änglamark Ultra Natt, Änglamark Ultra Super, X-Tra Ultra Tunn, Änglamark Ultra Normal, Always Maxi Long Plus, Always Ultra Normal, Always Ultra Long Plus, Coop, Normal Med Vingar, Libresse Maxi Normal Wing, Always Ultra Normal Bigpack och Always Ultra Normal Plus (priser från Coops hemsida) blir genomsnittspriset 1,85 kr/styck. Om en skulle använda den dyraste bindan, Always Secure Night storpack, för 3,33 kr/styck, skulle byta den 6 ggr/dygn och använda den 30 dagar per månad skulle en komma upp i 599,4 kronor, alltså 89,4 kronor över mäns extra matkostnad i gruppen 31 till 60 eller 9,4 kronor över kostnaden i gruppen mellan 18 och 30. Men jag vet ingen som använder bindor i den utsträckningen, i så fall skulle en behöva ha väldigt riklig mens konstant.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s