Vadå ”omslutande” sex?

Jag gillar jämställdhet men begreppet ”omslutande sex” ger jag inte mycket för. Varför då?

Uttrycket ”omslutande sex” har börjat bli allt vanligare och har uppkommit som en reaktion på ordet ”penetrationssex”. Penetration är ett begrepp som jag, och jag gissar att många andra, starkt förknippar med det heterosexuella samlaget där mannens penis då tänks ”penetrera”, tränga in i, kvinnans vagina. Jag har förstått att begreppet av många även är starkt knutet till patriarkatet då det tänks att det är mannen i det här fallet som är ”aktiv” och ”penetrerar” kvinnan medan kvinnan ”passivt” ”penetreras” och det är väl därifrån uttrycket har kommit.

Jag gillar inte orden ”penetration” och ”penetrationssex”, av alla dessa anledningar. Det uppvisar dessutom ett väldigt ensidigt och fyrkantigt sätt att se på sex. Därför är det förståeligt att många, särskilt inom feministiska kretsar, ville ha ett annat ord och det är då begreppet ”omslutande sex” uppkom. Tanken är god men dessvärre ser inte folk det objektivt. Det är inget objektivt begrepp. Det enda begreppet gör är att ta ordet ”penetrationssex” och vända på det upp och ner. Det är inte på något sätt neutralt utan visar på ett lika ojämlikt förhållande som sin motpart. Det är inte mera jämställt att ”bli omsluten” än att ”bli penetrerad”. Om begreppet används bör det vara som komplement till ordet penetration och då för att lyfta fram en viss persons perspektiv, och det kan ju vara helt okej i ett sådant sammanhang. Men nu verkar det snarare nästan börja ta över platsen från ordet penetration vilket jag anser vara problematiskt.

Det jag vill ha är ett uttryck som är neutralt och som inte endast involverar en part eftersom jag ser sex som ett samspel. Det ord jag finner bäst av de som finns att tillgå är ordet samlag. Det jag dock själv ogillar med det ordet är att jag väldigt starkt förknippar det med den aktivitet som involverar en mans penis i en kvinnas vagina eller, för att se det ur ett omslutande perspektiv, en kvinnas vagina runt en mans penis även om det egentligen innefattar mer. Anledningen till att jag säger ”mans” och ”kvinnas” är helt enkelt att det är det jag i första hand förknippar det med. Men för att citera Wikipedia: ”Samlag innebär att två eller flera människor har sexuellt umgänge genom att vagina eller analöppning penetreras av exempelvis penis, fingrar eller tunga, så kallade vaginala eller anala samlag, eller att penis eller klitoris stimuleras av tunga och läppar, så kallade orala samlag.” Jag vet inte om det bara är jag som främst förknippar det med vagina runt penis/penis i vagina men jag tänker att det har att göra med hur många fortfarande ser på sex, att det är det vaginala samlaget med penis som är ”sex” och allt annat ”förspel”. Alltså är det inte själva ordet ”samlag” som är ett problem utan associationerna runt det. Begreppen ”penetrationssex” och ”omslutande sex” ser jag som större problem i sig då de lätt används på fel sätt.

Jag önskar alltså att jag hade ett ännu bättre ord än ”samlag”, ett ord som kunde kännas helt neutralt men tills vidare får ”samlag” duga. Jag kommer nog i alla fall undvika ”omslutande sex”. Det är viktigt att kämpa för ett jämställt samhälle men det kommer aldrig kunna uppnås genom att den underlägsna parten blir överlägsen.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s