Men män då?

”Vad händer med män som utsätts för våld i nära relationer?” ”Vad sade du, sade du? Män kan väl inte utsättas för våld?” Jo, det kan de. Och inte bara av män utan även av kvinnor.

Det våld kvinnor utsätts för i nära relationer är generellt grövre än det män utsätts för. Men jag tycker ändå att det är intressant att det nästan bara är det våld kvinnor utsätts för som lyfts fram och problematiseras. För sanningen är att det är vanligare att män än kvinnor utsätts för relationsvåld. Åtminstone enligt två studier utförda av forskare vid Göteborgs Universitet som går att läsa om i artikeln ”Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor” av Krister Svahn från den 7 oktober 2013. Olika källor säger olika saker, vissa att kvinnor är mest utsatta och andra att män är minst lika utsatta men hur det än är verkar sanningen inte vara så enkel som vi utmålar den till. Det är inte bara kvinnor som är offer och män som är förövare. Män utsätter män, kvinnor utsätter kvinnor och det finns även kvinnor som utsätter män. En relevant fråga i sammanhanget är även huruvida en man själv tar det på samma allvar som en kvinna ifall han blir utsatt i en relation.

Jag läste nyligen ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman” av Katarina Wennstam. Mycket med böckerna var toppen men en sak reagerade jag på. Wennstam utgick ständigt ifrån att det var en person av kvinnligt kön som var offer och en person av manligt kön som var förövare. Jag hörde för ett tag sedan talas om en man som blivit våldtagen av en kvinna. Han hade efteråt berättat om händelsen för en av hans närmaste väninnor. Hon hade skällt ut honom och menat att han inte tagit kvinnors upplevelser på allvar. Sanningen var att han själv efter våldtäkten fått väldigt svårt att lita på kvinnor och inte vågade vara ensam med en kvinna. Jag hörde om en annan händelse där en kille följt med ett gäng tjejer han knappt kände hem efter att de varit ute och druckit. Han var rätt full och hade somnat och vaknade av att en av tjejerna red honom. Till hans stora förvåning, tjejerna hade innan pratat om olika tjejer de haft sex med så han hade inte trott att de varit intresserade av killar. Nu hade han inte känt att händelsen för honom personligen varit särskilt problematisk men insåg samtidigt att han lika gärna kunnat reagera annorlunda. Vad hade hänt om han mått skitdåligt och anmält? Han hade knappast blivit tagen på allvar. Killar kan ju inte våldtas.

I en artikel i Aftonbladet från 2004 berättas om Kristian som blev brutalt överfallen av fem okända tjejer. De turades om att våldta honom analt med något föremål han inte visste vad det var medan en av tjejerna sade ”Nu ska du få känna hur det är.” Det intressanta är att psykiatern Tomas Eriksson i en kommentar inte ens vill kalla det hela våldtäkt utan det ”var snarast en misshandel som skulle efterlikna en våldtäkt”.

De män som utsätts för relationsvåld och våldtäkt har svårare att bli trodda. Det finns dessutom många gånger fler kvinnojourer än mansjourer vilket gör att män ofta är dubbelt utsatta. Det är väldigt tabubelagt som man att bli utsatt för våld av en kvinna för som man ska du vara stark och skuld- och skamkänslorna kommer ofta i vägen för att våga söka hjälp och samtala om det. Majoriteten utsätts dock av en annan man vilket kan göra det väldigt förvirrande för den personliga och sexuella identiteten hos den utsatte.

I artikeln ”Öppnar akutmottagning för våldtagna män” på sverigesradio.se från den 17 juni 2015 av Henrika Åkerman menar överläkaren Lotti Helström att studier visar att våldtäkter mot män är vanligare än en tror. ”Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sånt väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt”. Hon menar vidare att ”Det är en orättvisa att män inte får samma service när de är utsatta. De mår ännu sämre än vad kvinnorna gör, och behöver ett bättre omhändertagande än de har fått”.

Vi måste se att det här inte bara handlar om kvinnligt och manligt. Det är också personer som utsätter och utsätts. Förövaren behöver inte vara man och offret behöver inte vara kvinna. Men förövaren är förövare och offret är offer.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s