”Jag hjärta Edward = sant” eller ”Vilket år är det nu igen?”

Det finns en man mitt hjärta klappar lite extra för. Han heter Edward Snowden. Jag gissar dock att min kärlek inte är särskilt besvarad då han för det första har flickvän och för det andra inte ens vet att jag finns. Eller? Det är just det som är problemet. Han kanske vet att jag finns.

När jag var i artonårsåldern läste jag 1984 av George Orwell. Jag avskydde boken och förstod först inte meningen med att skriva om något så fruktansvärt deprimerande som en totalitär stat där invånarna är övervakade dygnet runt vad de än gör samtidigt som de därmed saknar möjlighet att göra uppror mot just detta. Senare insåg jag att meningen lär ha varit att fungera som avskräckande exempel. Frågan är dock vilket årtal det är just nu.

Den 16 september såg jag filmen ”Snowden” på bio. I en scen i filmen visar en kille på NSA (National Security Agency) Edward Snowden hur det går att spionera på andra genom kameran i deras datorer och visar en intet ont anande tjej som håller på att klä av sig. Inte konstigt då att Ed stirrar på den öppna datorn och inte kan slappna av när hans tjej rider honom längre fram i filmen. För något eller några år sedan läste jag en artikel någonstans på nätet där jag har för mig att det hävdades att det skulle lagts in något i smartphones som gjorde att kameran och mikrofonen kunde aktiveras på håll. Jag har knappt vågat berätta det för mina vänner eftersom jag varit rädd, dels för att bli dumförklarad men också för att bli avlyssnad ifall det skulle vara sant. Har jag någon gång nämnt det för någon har det verkat gå in genom ena örat och ut genom det andra. Jag kan inte förstå varför folk inte bryr sig mer. Nu känner jag mest bara ”Vad var det jag sade?”

Och om det nu skulle vara så att NSA slutat med detta finns det fler problem. Artikeln ”Hackare kan spionera – via datorns kamera” i Aftonbladet från den 24 december 2013 av Victor Stenquist tar upp just detta, att vi inte är säkra för någon. Det framgår att det går att komma runt skyddet som gör att datorns indikatorlampa tänds när kameran är på och att ”den amerikanska skönhetsdrottningen Cassidy Wolf fick två nakenbilder mejlade till sig”.

Det finns många olika sätt på vilka vi mer eller mindre övervakas. Varje gång vi betalar med kort visar vi var vi är och vad vi köper. I ett kontantlöst samhälle vet myndigheter exakt hur mycket pengar vi har. När vi loggar in på Facebook med mobilen registreras vår plats.

Det som används som argument för övervakningen är att det är för att jaga terrorister ”för er egen säkerhet”. Men vem är terrorist egentligen? Det jag förstått att många säger angående att bli övervakad är det inte gör något för ”jag har inget att dölja”. Men det spelar ingen roll. Det är en kränkning mot mänskliga rättigheter. Vet du om att du kan bli övervakad när som helst finns det en risk att du censurerar dig och inte vågar slappna av.

När jag var liten förstod jag inte problemet med en diktator. ”Det kan väl vara en god diktator?” tänkte jag naivt. Men det är svårt att vara helt trygg och helt fri samtidigt. I friheten finns det alltid en osäkerhet, en spänning, något oväntat som kan ske. Men är inte den så kallade tryggheten bedräglig? Hur tryggt är det att inte veta vem som kan lyssna på dig när du pratar i telefon? Läsa dina sparade mail? Titta på dina bilder och få tillgång till dina dokument i datorn? För detta går uppenbarligen att göra. Och hur tryggt är det? Vem vet vad uppgifterna kan användas till om de hamnar i fel händer? Hur enkelt skulle det inte vara för en regering att rensa bort människor med ”fel” åsikter?

Det finns mycket positivt med den tekniska utvecklingen. Men när vi bygger ett samhälle som gör oss beroende av teknologi finns det även saker som gör oss osäkrare och inte säkrare. Det Orwell inte räknat med i 1984 är att vi själva gladeligen skulle inhandla den teknik som också skulle komma att övervaka oss.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s