Till er som dricker alkohol

Jag dricker inte alkohol. Jag har märkt att det bland många som dricker råder vissa antaganden kring folk som inte dricker och känner att jag vill göra upp med dessa antaganden.

Jag får ofta frågor kring varför men förstår faktiskt inte varför det skulle vara relevant. Vissa gillar att hitta på olika anledningar till att jag inte skulle dricka och jag känner att många gillar att psykologisera. Jag har gått på två folkhögskolor där det rått en policy kring att inte dricka på skolans område. Idén har varit att skolan skulle vara en fristad för personer med alkoholproblem och när vissa valt en skola just därför blir det inte bra när deltagare dricker på rummen, vilket förstås hänt fler gånger än de jag känner till. Tyvärr har många missat poängen, de har mest sett det som en onödig och fånig regel som de inte haft några problem med att bryta. På den första skolan var det tradition att varje höst ha fest för musikklassen och även bjuda in dem som gick året innan. Då hyrdes en lokal en bit från skolan eftersom folk ville kunna dricka. Ett av åren jag gick där uppstod dock problem. Efter festen kom det fram att en tjej hade svårt med alkohol och det hade då inte blivit bra för henne att vara med på en fest med alkohol. När jag gick på min andra folkhögskola planerades det liksom på den första skolan en fest med alkohol och för att få ha det hyrdes även då en lokal en bit bort. Detta var något jag då kritiserade eftersom det innebar att vissa personer inte kunde vara med på festen, däribland en av mina bästa vänner.

Det intressanta var diskussionerna som uppstod vid kritiserandet och problematiserandet av att ha en sådan fest. De handlade mycket om regler och vad som var tillåtet och inte istället för att se till solidaritet och allas bästa. Vi diskuterade tillsammans med vår lärare skolans policy om att det inte var okej med alkohol men även där ifrågasattes vad som skulle räknas som alkohol, skulle gränsen dras vid 0,5 % som Systembolaget satt för att något ska räknas som alkoholfritt (för att det anses vara gränsen för att en ska kunna köra säkert) eller vid 2,5 som är alkohollagens gräns? Det kunde inte skolan svara på. Illa. En som jobbade på skolan var öppen med att han varit alkoholist och har berättat att han inte ens kan dricka något med 0,5 % utan det måste vara 0 % för att han inte ska återfalla i missbruk.

I denna veva hamnade jag i en diskussion med en deltagare som ifrågasatte mitt personliga val att inte dricka, som tyckte att en borde själv ha testat något för att kunna ifrågasätta det och undrade om det var så att jag möjligen hade svårt att släppa loss. Men människor tolkar en som de vill. Är jag som väljer att inte dricka svag och kan inte ”släppa loss” eller är jag stark som gör det som känns rätt för mig istället för att ge efter för grupptrycket? Jag har alltid känt att det helt enkelt inte passat mig att dricka och kan det vara något så enkelt som att jag inte tycker att alkohol är gott? Ja! Ät inte dill om du inte tycker om det, ta persilja istället! Jag har aldrig förstått när folk tyckt att en ska ”lära sig” dricka vin eller något annat. Det är löjligt och inget annat än en form av grupptryck. Till och med majoriteten i min familj har vid något eller flera tillfällen tyckt att jag skulle börja dricka. När jag mått dåligt har jag fått höra att jag borde börja dricka för att bli glad, det är just av den anledningen en INTE ska dricka. Ska en göra det ska en göra det för att en ÄR glad. Och har en redan haft någon typ av missbruksproblematik (jag har haft svåra ätstörningar) är det naturligtvis större risk att börja missbruka något annat så jag ser ingen anledning till varför jag ska dricka. Och om en person ifråga har, har haft eller känner/känt någon med alkoholproblem kan det naturligtvis vara känsligt att bli ifrågasatt kring varför en inte dricker.

Jag ifrågasätter själv nästan aldrig varför folk dricker och tycker då att det är konstigt att jag själv ska bli ifrågasatt. Jag upplever dock att många som dricker inte vill erkänna att alkoholkonsumtion ofta är varken risk- eller problemfri. Det hör naturligtvis inte till vanligheterna men jag har hört om en person som blev alkoholist efter att ha druckit vid ett tillfälle och sedan gick bort på grund av det. Jag tycker dock att ni som dricker har rätt att göra det om ni vill men jag har lika stor rätt att låta bli och vara nöjd utan alkohol. Andra kan säga ”men det är ju så tråkigt att vara den enda som är nykter när alla andra är fulla” men för det mesta tycker jag inte det är något problem, det är ett större problem att vara med fel människor. Det har ibland verkat som att folk inte bjuder med mig ut för att de tror att jag inte gillar att gå på krogen. Men det gör jag! Och jag kan känna själv vad jag tycker är roligt! För det ÄR lugnt för mig att umgås med människor som dricker. Det jag inte gillar är när folk inte kan släppa loss utan att dricka, inte kan dansa utan att dricka och gör saker när de är fulla som de ångrar efteråt. Som exempelvis påstå att de älskar en och sedan tar tillbaka det i nyktert tillstånd för ”jag var ju full, bry dig inte om vad jag säger då”. Det är INTE okej. Ta ansvar för dina ord och handlingar för det du säger och gör påverkar andra personer.

Och respektera mitt val att inte dricka!

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s