”Kvinnlig och manlig sexualitet”

Idag genomsyras samhället av tanken om mannens starka, nästan ohejdbara sexualitet. Han kan inte hålla sig och om han blir upphetsad av en kvinna får hon skylla sig själv för att hon flirtat, klätt sig utmanande eller umgåtts med okända män, hon måste ju FÖRSTÅ vilka risker hon utsätter sig för i förhållande till den ständigt sexuellt frustrerade mannen. På 1600-talet existerade inte detta tankesätt. Då sågs det som att mannen stod över kvinnan då han ansågs kunna kontrollera sin sexualitet medan kvinnan var närmare djuren med sina starka drifter och därmed inte lika utvecklad som mannen. Jag läser på ungdomar.se i artikeln ”Sex förr och nu” av André Vifot Haas från den 18 december 2013 att sexualiteten var djävulens påfund och attraktiva kvinnor som män blev förälskade i ansågs i princip ha förhäxat männen. Jag har vissa minnesbilder från min barndoms favoritserie Prins Valiant att Valiant efter att han sett den sköna Aleta första gången trodde att han blivit förhäxad och letade upp henne för att hon skulle bryta trollformeln. Hon förstod dock att det var förälskelse det rörde sig om.

På 1600-talet ansågs det farligt för kvinnan att inte bli tillfredsställd enligt artikeln ”Erotik på 1700-talet: Sexuella revolutionen” på popularhistoria.se av Magnus Jacobsson från den 18 mars 2006 medan det enligt Vifot Haas artikel på 1800-talet sågs som farligt för männen att inte få utlopp för sexdriften. Det skedde uppenbarligen en total vändning jämfört med 1600-talets synsätt. Havelock Ellis, en av 1800-talets främsta sexologer, menade enligt Vifot Haas att ”Kvinnan har en naturlig blyghet som gör att hon säger nej men menar ja” samt ”Ett visst mått av tvång och våld är inte bara nödvändigt utan även önskvärt. Mannens roll är att visa kvinnan hur hon vill ha det”. Enligt boken ”A woman scorned” (har dock inte läst hela, bara ett avsnitt på sidan 126) verkar även Freud ha varit en förespråkare av den manliga aggressiviteten som en förutsättning för både kvinnlig och manlig upphetsning. Både Ellis och Freud tycks ha velat gå emot rådande föreställningar om att kvinnan i princip saknade sexuell lust och önskat uppmuntra kvinnans sexuella uttryck men samtidigt menade Ellis att kvinnan var masochistisk av naturen och Freud såg kvinnan som passiv och tjänare för den manliga sexualiteten.

I antikens Grekland sågs pederasti, ett förhållande mellan en yngling och en äldre man med såväl mentorsaspekter som sexuella delar som helt naturligt och enligt Wikipedia krävde spartanerna att alla vuxna män ingick sådana förhållanden. Har för mig att jag hört någon gång att kvinnor som hade sex med kvinnor inte straffades för att allt som inte involverade ”penetration” inte sågs som sex. Det säger något om hur männens syn på vad sex är tillåtits dominera. Det tråkiga är att det vaginala samlaget för många fortfarande verkar ses som ”sex” medan allt annat är ”förspel”.

Att synen på sexualitet och sexuell praktik varit olika i olika samhällen och tider är uppenbart. Frågan är varför vi inte idag är bättre på att granska och ifrågasätta våra egna idéer och fundera över vad som inte är mer än kulturella föreställningar.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s