Människans behov

1943 presenterade den amerikanske psykologen Abraham Maslow en så kallad behovstrappa, där han rangordnade människans olika behov, de längst ner var de viktigaste och de längre upp mindre viktiga. De fem behoven skulle vara, rangordnade efter betydelse från mest betydelsefullt till minst: fysiologiska behov, trygghetsbehov, behov av kärlek och gemenskap, självhävdelsebehov/självkänsla och självförverkligande behov. Alla behov kan vara uppfyllda samtidigt men enligt Maslow är nästa steg i behovstrappan inte relevant innan det föregående uppfyllts.

I den första kategorin, ”fysiologiska behov”, finns saker som hunger, törst, sömn och sex. Maslow menar att dessa saker är grunden för människans överlevnad. Enligt Wikipedia är vad den enskilde personen prioriterar ”individuellt och styrs bland annat av medfödda, inlärda och situationsfaktorer ”.

När de fysiska ”behoven” är uppfyllda tänker sig Maslow att individen börjar fokusera på trygghet. Efter tryggheten kommer ett sökande efter social gemenskap, efter det behovet av uppskattning och sedan självförverkligandet.

Maslows modell har blivit populär och använts mycket i psykologiböcker trots att den har väldigt lite empiriskt stöd eftersom den anses svår att forska på. Kritik som tidigare framförts mot modellen har innefattat saker som att den inte tar hänsyn till de behov som har individuellt och kulturellt ursprung.

Jag vill inte säga att jag inte riktigt håller med utan faktiskt istället gå så långt som att bestämt påstå att Maslow hade direkt fel. För vad händer med behovet av sömn när en känner sig otrygg på olika sätt? En kan inte sova. Alltså måste behovet av trygghet vara långt viktigare än behovet av sömn. Vad är anledningen till att människor som både har vatten, mat och kläder på kroppen tar livet av sig? Varför fick jag anorexia, alltså slutade frivilligt att äta? Hade inte behovet av att bli kärlek och gemenskap varit större än behovet av mat hade det aldrig hänt. Om ingen ser en och bryr sig får en åtminstone förhoppningsvis någon form av uppmärksamhet om en svälter sig. Hade jag inte behövt bli sedd hade det aldrig hänt. Varför trängde jag under hela tonåren undan min sexualitet? För att jag inte kände mig trygg och vågade tro att någon skulle kunna älska mig med min kropp. En bebis som får mat, vatten och värme men ingen närhet dör. Och inte skulle någon som blev hotad med ett gevär av en våldtäktsperson vilja ha sex i första hand, den hotade skulle vilja känna sig trygg.

Jag minns att jag hade en diskussion för några år sedan med en bekant kring otrohet. Hon menade att hon hade blivit mycket mer ledsen om hon kommit hem och sett sin partner ligga bredvid och prata med en annan kvinna, båda fullt påklädda, än om hon kommit hem och fått se sin partner ha sex med någon annan, för att ”sex är ett behov”. Jag har aldrig riktigt förstått det. Jag kan ofta prata ganska intimt med människor men vill absolut inte ha sex med någon om jag inte känner mig trygg med och älskad av den personen, alltså är det mycket viktigare för mig.

Jag har för mig att jag läst om andra än Maslow som menat att människor har ett antal behov men att hur viktiga olika saker är varierar för olika personer och det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Samtidigt måste behovet av gemenskap och kärlek vara det allra viktigaste behovet för de allra flesta, för även om en är i en situation där en är ekonomiskt oberoende, har kläder, mat, lever i ett politiskt stabilt land där en känner sig trygg spelar det för de flesta ingen roll om de inte känner en social gemenskap och att de är accepterade och trygga med andra människor. Det är få som skulle klara av att leva som eremiter hela livet.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s