Trumpen

Klockan är 10:52 den 9 november 2016. Jag går in på dn.se och möts av ett citat. ”Världens diktatorer applåderar USA:s val”. Och så är vi där igen. Varför kan vi aldrig lära oss av historien?

Världen bävar. Men helt ärligt, varför? Varför kan vi inte någon sabla gång inse fakta? Donald Trump är EN ENDA PERSON. Han är INGENTING utan följare och i sin person ingenting att vara rädd för. Det skrämmande är idéerna. Jag såg precis på ”X-Men: First Class” och såg det jag sett så många gånger förr i filmer, att det inte är vapnen som får någon att byta sida. Det är orden, att lägga fram sina argument på rätt sätt. Det behöver inte ens vara rätt argument. Att hitta någons svaga punkt och trycka på den. Det är så hat föds.

En vän undrade för ett tag sedan om jag skulle skriva ett blogginlägg om Donald Trump. Om jag ska vara helt ärlig har jag, fram tills relativt nyligen, låtit bli att läsa och kolla på videoklipp med honom. För det finns ett problem med nyhetsrapportering. Det har fungerat på samma sätt med Trump som med Sverigedemokraterna, ju mer de synts och smutskastats i medier, desto mer inflytande har de fått. Och ju mer det skrivits om att de gått framåt i opinionsundersökningar, desto mer har de vuxit. Varför? För att fler fått upp ögonen. För att när fler ser att de går framåt tänker fler att det finns en möjlighet att vinna och röstar. Och för att fler blivit arga på etablissemangets smutskastning. Donald Trump kommer utifrån ett missnöje med etablissemanget. Det var även så Hitler kom till makten. Någon som var handlingskraftig och gjorde något konkret medan de andra velade. Trump har satt ord på saker många amerikaner har känt utan att våga säga, saker som stoppats undan av rädsla för att vara ”politiskt inkorrekt”.

Samtidigt som vi inte ska ge dessa krafter för stort utrymme måste vi erkänna att det finns problem för att kunna göra något åt dem. Se sanningen som den är. Prata om vilka konsekvenser olika beslut får och se folkets perspektiv. Samtidigt är det frågan om vad som är sant och inte. Jag har på olika ställen läst att Trump spridit lögner. Okunnighet om vad som stämmer spär på rädslan som i sin tur spär på hatet. Trump göder tankar om ”vi och de”, att det finns en fiende utanför och att allt som är annorlunda är farligt. När ska vi inse att det bara finns ett vi som måste hjälpas åt tillsammans?

Vi har ALLA ett ansvar för våra val. Handlar vi utifrån rädsla eller utifrån kärlek? Jag säger inte hat, för under hatet finns alltid en rädsla att bli hotad, direkt eller indirekt. Det är denna rädsla som vänds till destruktivitet när vi försöker skydda oss själva. Jag tänker på Adolf Eichman, tysk SS-officer, som ställdes till rätta och dömdes till döden, anklagad bland annat för att ha organiserat fördrivning, deportation och mord på judar. Hans försvarsadvokat menade att Eichmans brott mest var att ha lytt sina överordnade.

Bryr vi oss om inrikespolitiken i Bangladesh? Inte ett skvatt. Det är skrämmande att USA har så mycket makt att även vi i Sverige med spänning och bävan följt valet och att vi nu oroar oss för framtiden. Men det är nu som vi måste inse vår egen makt. Att vi kan välja. Tänka själva. Och vi kan ju försöka se det positivt. Om någon som Donald Trump kan bli USA:s president, hur mycket kan inte du och jag uträtta då?

Det är lätt att tro att majoriteten av USA:s befolkning är idioter men det är inte riktigt sant, tvärtom. Det är valsystemet som är problematiskt. I varje delstat väljs elektorer som i sin tur röstar på en presidentkandidat. Det finns olika många elektorer i olika stater, stater med större folkmängd har fler elektorer. När en kandidat fått majoritetens röster i en delstat måste alla elektorer i denna delstat rösta på samma kandidat. Något som brukar användas som argument för nuvarande system är att det gör att kandidaterna måste vinna folk från större delar av landet och inte bara begränsa sin kampanj till exempelvis storstäderna. Men å andra sidan blir det lite så nu ändå eftersom de ändå satsar mest på delstater där det inte finns någon klar politisk majoritet och delstater med många elektorer. Ett till problem är att i de olika staterna krävs det olika många röster från folket för att få en elektor, alltså är din röst olika mycket värd beroende på var du bor. Al Gore hade vunnit för några år sedan med ett majoritetssystem eftersom han fick flest röster av folket och även om rösterna för nuvarande val inte räknats klart har det hittills varit Clinton som fått flest röster. Tänk hur fantastiskt det hade varit för miljön om Al Gore blivit president som han enligt majoriteten borde blivit! Det är lätt att låta fantasin skena iväg i rädsla för vad Trump skulle kunna ställa till med. Han verkar blåsa upp problem där det inte finns några men erkänner inte att klimatet skulle vara något problem medan jag upplever det som vårt STÖRSTA problem. Trump vill stoppa utbetalningar till FN:s klimatprogram och upphäva Barack Obamas dekret rörande Parisavtalet om klimatet samt häva förbudet mot utvinning av energifyndigheter såsom kol, olja och naturgas. Jag såg nyligen på ”Before The Flood”, där Leonardo DiCaprio åker runt i världen och rapporterar om klimathot. Han upplevde att ju mer han vet, desto mer pessimistisk har han blivit.

Demokratins stora problem är dess förmåga att avskaffa sig själv. Och det är ironiskt att presidenten för ett land som ända sedan det grundades varit så stolt över sin frihet vill inskränka människors frihet. Men det var ju också vad nybyggarna gjorde mot indianerna. Synd att vi inte kommit längre.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s