Att inte veta hur en ska tillbringa julen

Idag är det första advent men om jag ska vara uppriktig vet jag inte hur jag ska tillbringa julen. Julen är en högtid som är väldigt starkt kopplad till familjen och de som inte brukar fira med familjen är de som inte har någon familj. Jag har en mamma, en pappa, en syster och en bror. Så vad är problemet?

Mina föräldrar är separerade sedan 1996 (herregud, 20 år) men gör ändå en del saker ihop. Förra året åkte vi allihop ner till min syster i Lund. Hon hade inte så mycket plats så vi bodde på hotell som pappa betalade. Det är alltid pappa som betalar.

Det var okej. Min bror som behövde komma hem åkte tillbaka till Göteborg tidigare än mamma, pappa och jag. Vi åkte istället på vägen tillbaka förbi ett litet samhälle som jag inte minns namnet på och stannade över natten på ett jättemysigt hotell.

Det låter nog rätt trevligt. Problemet är bara det att jag, ju äldre jag blivit, blivit tröttare och tröttare på bråk, på att inte känna mig sedd och respekterad, på att inte duga. Vissa delar av familjen funkar det bättre med, vissa sämre men på det hela upplever jag att jag aldrig blir behandlad som en vuxen människa utan som ett barn. Jag vill naturligtvis inte vara ensam men känner mig ofta ensam när jag är med dem. Jag upplever att jag inte riktigt får vara den jag är och att mina värsta sidor ofta lockas fram vilket jag mår väldigt dåligt av. Jag har mer och mer gått åt att äta växtbaserad kost, förra året var jag vegetarian men nu är jag i princip vegan. Jag äter inte heller sötsaker längre och vill inte dricka glögg med alkohol i. Dessa saker krockar med min familj, jag blir ifrågasatt och sedd som krånglig. Hade jag haft en pojkvän hade det inte varit något konstigt om jag firat med honom och hans familj men jag har ingen och alltså inget att ”skylla” på. Det svåra är att jag inte bara haft negativa upplevelser med min familj, jag har haft positiva också. Det borde väl vara bra men det gör det svårt för mig att veta vad jag ska göra. Jag önskar alltid de där mer positiva stunderna, jag önskar uppleva närhet men jag vet hur många gånger det blivit bråk och besvikelser. Är det värt det? Jag vet inte.

Läsåret 2014 till 2015 gick jag på en folkhögskola i Västerbotten. Det var dyrt för mig att åka hem så jag stannade. Jag fick erbjudandet av en kompis och hennes familj att fira med dem. Det kändes lite konstigt, jag hade inte umgåtts med dem innan och eftersom just julen är så kopplad till familjen kände jag mig nästan som en inkräktare. Men helt ärligt kan jag inte minnas att jag mått så bra och haft så kul någon jul som den julen. Att få komma till andra och märka hur en familj faktiskt kan fungera, att en familj faktiskt kan fungera! Ingen familj är perfekt men det var en stor skillnad. Mina föräldrar kom upp några dagar efteråt men det var inte alls samma sak.

Varför ska julen bara handla om familjen? Och varför ska familjen bara handla om blodsband? Det finns så många som är ensamma av olika anledningar men som kanske inte vågar prata om det. Det finns naturligtvis olika ställen som ordnar jul för ensamma men det kan vara svårt att veta vilka alternativ som finns och jag tror att många egentligen hellre skulle fira med vänner än okända människor fast inte vill känna att de tränger sig på. Men jag önskar att folk pratade mer om sådana här saker och vågade bjuda in om någon verkade ensam. Det kan betyda så otroligt mycket för den som blir inbjuden, ja, kanske faktiskt bli den bästa julen någonsin.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s