Jo, det finns något som är ”normalt”

”Det finns inget som är normalt.” Jag vet inte hur många gånger jag hört eller läst detta i olika formuleringar. Ordet normal har nästan blivit ett skällsord. Men jag känner att ordet är otroligt missförstått. Jag tycker själv att det är ett bra ord som tjänar sitt syfte. Om en förstår det.

Ordet normal betyder enligt Wiktionary ”bruklig, standard, ej avvikande, följer normen” och som exempel ges ”I normala fall så gör vi så här, men detta är ett undantag.” Söker jag på ordet ”avvikande” hittar jag på Wiktionary ”annorlunda; som inte följer normen”. Ordet ”bruklig” anser jag skulle kunna ses som värre. Det betyder enligt Wiktionary ”som kan användas; brukbar, användbar” eller ”som det är vanligt eller passande att använda; sedvanlig, vedertagen, gängse”. Att säga att någonting är passande att använda kan vara neutralt men även ge en negativ innebörd beroende på vad som avses.

Jag ser det som att ordet ”normal” helt enkelt syftar på hur något brukar vara inom ett visst sammanhang. Sedan har vi människor lagt en värdering i ordet som säger att allt som inte är som det brukar vara är något negativt. Det är här det uppstår problem och vi smutskastar ordet istället för de värderingar som förknippas med det, värderingar som jag inte kan hitta någon annan förklaring till än rädsla. Det normala är exempelvis att vara högerhänt, men innebär det att det är dåligt att vara vänsterhänt? I vissa kulturer genom historien har det setts som negativt och mycket i dagens samhälle är anpassat för högerhänta, men saken som sådan kan inte påstås vara negativ, att det blir negativt beror bara på hur vårt samhälle är uppbyggt och så är det med allt. Det normala hade lika gärna kunnat vara vänsterhänthet. Och det att göra saker på ett annat sätt än ”normalt” kan ju ibland medföra väldigt positiva resultat.

Ett problem när vi använder ordet normal är att vi kanske ofta tror att en viss sak eller ett visst beteende är normalt inom ett specifikt sammanhang. Där gäller det att vara medveten om att vi, när vi säger att något är normalt, kanske lägger in våra egna värderingar om vad vi tycker borde vara det.

Det intressanta är att det även inom så kallade normbrytande grupper ofta uppstår normer, normer som ofta är svåra att se och en nästan inte får bryta för att få bli inkluderad. Där behövs självinsikt. Vill vi bryta mot normer för att kunna skapa nya normer kring hur en ”ska” vara eller för att få möjlighet att vara precis som vi vill? När jag berättat att jag hållit på att bli vegan har det varit vissa som tyckt sig veta vad jag ”kan” och ”inte kan” äta men allt är mitt eget val. Allt behöver inte vara svart eller vitt, om jag vid något tillfälle känner för att äta något som inte är veganskt ska jag naturligtvis ha all rätt att få göra det. Jag tycker inte att en ska behöva tvingas in i något fack.

Sedan är vi alla normala och onormala inom olika områden. Bor du i Sverige är det exempelvis normalt att vara född här men om du inte är det kan du ändå vara normal om du till exempel kan gå.

Det är lustigt hur det nästan blivit normalt att inte vilja vara eller påstå sig inte vara normal. Här kommer paradoxen. Det är lika normalt att ha sidor som gör en onormal som att ha sidor som gör en normal vilket gör oss alla normala. Det enda som vore riktigt onormalt är en person som skulle vara normal inom alla kategorier.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s