Ärligt talat – om vikten av att tala ärligt

Jag har precis lyckats slutföra och trycka min första bok – en poesibok som heter ”Ärligt talat” och har undertiteln ”Uppriktiga dikter av Angela Åquist”. Det känns helt fantastiskt och samtidigt overkligt att den till slut är klar, jag har jobbat på den till och från under flera år. Jag har skrivit, fotat, redigerat bilderna, gjort inlagan och omslaget. Jag är kreativ och får ofta olika idéer om saker jag vill göra, kan lätt börja på stora projekt så det känns härligt att ha kunnat avsluta ett också. Nu heter visserligen en av dikterna i boken just ”Ärligt talat” men det var inte bara därför jag gav den detta namn.

När jag började jobba på boken funderade jag fram och tillbaka kring vilka av mina dikter, som med tiden hunnit bli ganska många, jag skulle ta med. När jag skriver brukar jag inte censurera mig själv även om det varit många saker jag länge inte vågat prata om med andra. Jag har ofta fått höra av folk att ”Det och det kan du inte prata om” men känt att en liten rebell i mig blivit mer och mer irriterad och tänkt ”Varför ska jag inte kunna prata om det här?” Samtidigt som en annan del av mig var väldigt rädd för att just vara öppen för att det alltid ligger en skräck i en att bli avvisad och ensam.

Men det finns fördelar med att vara öppen och kommunicera kring saker. Vi kan hitta sätt att mötas och kunna vara oss själva på riktigt. När vi försöker dölja saker uppstår det en stress och en rädsla att när som helst bli påkommen. Men å andra sidan – när alla redan vet ens svaga punkter finns det inte heller någon som kan vända dem emot oss genom att avslöja dem för andra.

Vi tror att ingen kommer tycka om oss eller kunna älska oss om vi visar vilka vi är innerst inne. Det ironiska är att vi alla vill bli älskade som vi är, men det går inte att älska någon som den är om personen inte heller visar vem den faktiskt är. Och det intressanta är också det att det kan finnas någon som drömt om någon som just mig men hur ska personen kunna se att jag är jag och älska mig för att jag är jag om jag inte visar att jag är jag?

Jag tycker att det är jobbigt när personer inte klarar av att vara öppna med vilka de är och kommunicera sina tankar och känslor med mig. Det är lätt att ta det personligt och tro att ens vän inte litar på en men det behöver inte vara så, det kan vara bara den andres rädsla. Men om det är personligt blir jag hellre avvisad rakt av än att gå omkring och gissa. Och om jag sagt eller gjort något som sårat någon är det ju faktiskt egentligen bara bra att få veta det så att jag kan bete mig på ett annat sätt nästa gång.

Människor får bättre förståelse för varandra om de kan prata öppenhjärtigt och det är det som gör att vi kommer närmare andra istället för att bygga murar av tystnad. Vi tror att vi stänger andra ute – men ser inte att vi stänger oss själva inne.

Tabu

Tala inte om det, knip igen, var tyst

Säg nu för Guds skull inte ett knyst

Och tänk inte ens på att nämna det där

Det skulle bara ställa till med besvär

 

Le, skratta, låtsas som ingenting

Det blir enklast så när allt kommer omkring

Det finns ingen som behöver veta det

Låt det förbli en hemlighet

 

Sex, politik och religion

Är inga ämnen för diskussion

Buga, bocka, tacka, nig

Men vad du än får för dig: tig!

 

Säg aldrig vad du verkligen känner

Bara eventuellt till dina närmaste vänner

Om död, lön, ålder och depression

Pratar man blott i en privat situation

 

Jag undrar, det jag talar om nu

Säg mig, är det också tabu?

”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s