Stil

I lördags hade min vän, rapparen Aran Wehby, inspelning för musikvideon till kommande låten Repeat. Jag och några till skulle vara statister och Aran hade bett oss ta på oss svarta kläder. Jag gick och tog på mig mina goth-kläder: svart långkjol med flera lager och spets, svart tunn långärmad topp med ett svart korsettliknande linne med spets och hakknäppning fram samt snörning bak, kort svart jacka med guldknäppning framtill, mörkgrå vinterkappa ovanpå som jag tog av inför videoinspelningen samt svart cylinderhatt. Toppen och linnet såg dock ingen eftersom det var så kallt att jag inte tog av mig jackan. Jag hade musikvideon till ära sminkat mig med svart kajal som gick ut i ett litet fantasifullt mönster vid ena ögat, mascara samt svarta läppar. De som känt mig ett tag vet att jag nyss börjat sminka mig igen sporadiskt efter att ha haft ett totalt uppehåll några år men jag har aldrig sminkat mig ofta.

Min inställning till utseende är kluven. Å ena sidan älskar jag att klä mig vackert, jag kan tycka att det är häftigt med fantasifulla sminkningar och jag uppskattar ett vackert yttre. Å andra sidan vill jag inte bara ses som en yta och känner att personer ser olika på mig och placerar mig i fack beroende på vilken dag de ser mig medan jag själv är samma person. Har jag sådana här kläder kan folk fråga om jag är gothare medan jag en annan dag kanske klär mig i skjorta, slips och väst, ytterligare någon dag har jag t-shirt med rocktryck och en annan dag har jag något helt annat. Jag klär mig i det jag tycker om, har flera olika intressen och tillhör inte någon speciell kultur.

Jag har ibland haft tankar om att jag inte velat vara kvinnlig alls – inte ha kvinnliga kläder, inte sminka mig, inte ha typiskt kvinnliga intressen eller gilla typiskt kvinnliga saker för att jag sett det kvinnliga som negativt. Jag har dock mer och mer tvingats erkänna för mig själv att jag känt att detta begränsat mig. En del av mig tycker inte att en kvinna ska känna att hon måste sminka sig, klä sig kvinnligt eller se ut på ett visst sätt för att kunna känna sig attraktiv – en annan tycker att det är gött att känna sig vacker och gillar att använda olika kläder för att göra det men också uttrycka mig själv. Det är likadant med sminket – jag vill känna mig vacker men också få medel att använda min kreativitet. Och få ta plats. Att använda udda sminkningar eller sminka sig svart – det är absolut ett sätt att visa inför både sig själv och andra att en vågar synas.

När jag skulle hem från affären i lördags började en man prata med mig. Han sade att han var fotograf men hade ingen kamera nu och blev ledsen för det eftersom han gärna hade velat fota mig. Det gjorde mig glad och fick mig att undra varför jag inte tar ut svängarna oftare. Problemet är inte det att jag inte vågar utan det att jag tror att det är ytligt. Jag vill att folk ska se mig och inte bara ytan. Men hur ska de kunna se vem jag är om jag inte visar vem jag är – och de olika sidor jag har?

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s