Att följa eller inte följa – lagen

Jag jobbade under slutet av 2015 som medlemsvärvare för Greenpeace. Jag var alltså ute på Göteborgs gator och torg och pratade med människor om varför vi ska ta hand om vår miljö. Det var ett väldigt krävande jobb psykiskt och det fick mig många gånger att tappa hoppet om mänskligheten men det stärkte mig också.

Greenpeace jobbar i första hand genom att påverka politiker, myndigheter och företag för att de ska ta ansvar för miljön men även genom att få den stora massan att välja en hållbar livsstil och därmed påverka politiker och företag eftersom efterfrågan påverkar tillgången. När dessa metoder dock inte fungerar använder sig organisationen av civil olydnad – helt enkelt – de bryter mot lagen. De använder sig enligt deras hemsida av ”den civila olydnadens fyra principer” som de även tillämpats av Mahatma Gandhi och Martin Luther King: inget våld, ingen skadegörelse, öppenhet samt ansvarstagande. De som genomför aktionerna är helt enkelt öppna med vilka de är och de tar på sig eventuella konsekvenser. Aktionerna görs för att uppmärksamma olika miljöbrott som annars pågår i tystnad.

När jag jobbade insåg jag att vissa personer inte ville stötta Greenpeace på grund av den civila olydnaden. Jag lade fram argumentet att om alla lagar varit perfekta hade vi inte haft några miljöproblem men en kille jag pratade med kring oljeplattformar tyckte ändå att ”det är ju någon som äger dem” och att det därför inte var okej att utföra aktioner på dem. Men ärligt talat, vem äger den här planeten? Alla – och ingen. Bara för att någon har pengar innebär det inte att det är etiskt rätt av den att förstöra planeten för allt och alla.

Lagar är ett intressant koncept. Jag tycker absolut att det är viktigt att ha lagar och regler för att vi ska kunna fungera smidigt tillsammans. Men problemet är att vi ofta tänker mer på att vi ska följa lagen och vad det får för konsekvenser om vi inte gör det än just varför lagen finns och om den faktiskt är bra eller inte. Vi måste ständigt utvärdera och om något inte är bra behöver det ändras.

Det är helt enkelt inte hållbart att försvara en sak bara för att det är olagligt att göra något annat. Idag ser vi det som självklart att alla ska ha rösträtt men kvinnor fick inte rösträtt förrän 1921 och många med funktionsvariationer nekades rösta fram till 1989. För att vi kvinnor skulle få rösta krävdes det tyvärr många våldsamma aktioner och till och med självmord för att det skulle hända något. De hade försökt samtala innan men det hjälpte inte.

Jag tycker absolut inte att människor ska ta till våld hur som helst och jag önskar att det aldrig skulle behövas men inser att det i vissa situationer kan krävas som en sista utväg. Och jag anser att folk ska fundera mer kring varför vår värld är uppbyggd som den är och om det är något som behöver ändras och göra något åt det i så fall. Att säga till, ta ansvar och våga stå för det en tror är rätt – även om det inte är lätt.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s