#Metoo

 Det har pågått en kampanj på sociala medier nu det sista som får mig att tänka och känna flera olika saker samtidigt. Under hashtagen #metoo uppmanas personer, främst kvinnor, att visa att de blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Kampanjen startades från början för tio år sedan av Tarana Burke men har nu spridits av Alyssa Milano som uppmanade sina följare på Twitter att dela med sig av sina upplevelser. I mitt Facebookflöde har det dykt upp vänner som delat texter som ”Me too. Om alla personer som har varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp skrev ”Me too” som en status, kan vi ge människor en känsla av problemets omfattning. Vänligen kopiera / klistra in vid behov.”

 Jag också. Det har hänt mig med. Säkert fler gånger än jag minns eller varit medveten om och gränsen för vad som är okej och inte okej kan ibland vara hårfin. På lågstadiet var det två killar som drog upp min kjol. Sedan dröjde det tills gymnasiet innan jag började använda kjol igen. När jag spelat fiol på stan har det hänt att män tagit tag i min hand och pussat den, vissa som jag uppenbart inte velat prata med har inte velat ge sig iväg, jag har blivit rörd/kramad utan att jag velat, mina bröst har stirrats på. En man frågade om jag var singel och ville gifta sig med mig. När jag sade nej frågade han ”Vill du inte ha lite banan?” Jag har blivit pussad på munnen mot min vilja på en fest. Han hade pussat mig i ansiktet först och det hade varit okej men när han plötsligt pussade mig på munnen kändes det jättejobbigt för mig även om det kanske inte hade varit en så stor grej för många andra. En kille uttryckte att han hade lust att skita i att jag inte ville vara fysisk med honom. En annan som fått mitt nummer ringde från okänt nummer, viskade och försökte låtsas vara någon annan. Väldigt obehagligt. Förra året blev jag väldigt förälskad i en man som var i ett förhållande. Han fortsatte flirta med mig trots att jag uttryckt att situationen fick mig att må väldigt dåligt och att jag fått en del tankar om att inte vilja leva. Jag har läst statusar på Facebook om vad andra varit med om, saker som känts mycket värre i mina ögon än det som hänt mig. Men det som inte känns okej är inte okej oavsett hur ”stort” eller ”litet” det än är, ens egen känsla är det viktiga.

 Men jag vill också belysa att det inte bara är tjejer som utsätts och killar som utsätter. Det är inte så enkelt som en kvinno- eller ens en mansfråga, det är en samhällsfråga. ”Du vet ju hur män är”. Jag har flera gånger fått höra detta av tjejkompisar. Och varje gång vill jag säga nej. Även om det finns vissa generella tendenser vill jag inte utgå ifrån att alla är likadana – för alla ÄR inte likadana. Liksom att alla tjejer/non-binary/transpersoner inte är likadana. När jag gick i sexan fick jag mitt första behåliknande klädesplagg. I den vevan var det en tjej i åttan som jag aldrig pratat med vare sig innan eller efter som helt plötsligt kläckte ur sig ”Har du lösbröst?” Och jag har säkert gjort eller sagt saker som fått killar att känna sig olustiga. Det är så lätt att tänka att ”Jag är tjej och därmed i underläge så det är inte så farligt” eller ”Han är kille så han kan ta det”. Vi kvinnor måste fundera på om vårt beteende hade varit accepterat om könsförhållandet varit tvärtom. Jag vill inte förringa eller förneka det kvinnor utsätts för av män. Visst måste vi prata om hur män beter sig mot kvinnor. Men vi måste också ALLA ta ansvar och lära oss att vara mer försiktiga.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s