Lexbase stjälper mer än hjälper

 2014 var det en del skriverier i tidningarna angående en hemsida med namnet Lexbase. Jag har tyckt att det varit ganska tyst om sidan ett tag men nu kom det nyligen upp reklam i mitt Facebookflöde. En bild på en kvinna som kramar om en person som jag får anta är en man. Det står ”Samtliga brottmålsdomar direkt –Skydda dig gör en bakgrundskontroll online!” och ”Är killen som du dejtar kapet han utger sig för? Lexbase.se är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter. Lexbase.se gör det möjligt att ta reda på om en person… ” Sedan behöver jag trycka på ”LÄS MER” för att kunna se resten av texten som fortsätter ”eller ett företag varit föremål för juridisk prövning.”

 Enligt artikeln ”Lexbase gör mera skada än nytta”, skriven av Ylva Lundin och publicerad den 28 januari 2014 på helahalsingland.se har hemsidan en karttjänst där det går att se alla personer på en viss adress som är dömda för brott. Något som ställt till problem när folk flyttar. I artikeln ”Deras liv förstörs av Lexbase”, skriven av Arne Lapidus och publicerad på http://www.expressen.se den 2 februari 2014 kommer det upp att författaren Sofie Sarenbrandts hemadress fanns med på Lexbase trots att både hon och hennes familj är ostraffade; familjen hade köpt huset ett år tidigare.

 Jag minns att någon av mina vänner vid något tillfälle delade en länk på Facebook kring något liknande, det handlade om en man som hade avtjänat något straff och denna vän uttalade sig negativt om honom. Det gjorde mig väldigt ledsen. Om en människa har begått ett brott ska den på något sätt få ta konsekvenserna av det men jag tycker också att en person ska kunna få gå vidare om den avtjänat sitt straff. En människa måste få en ärlig chans att ändra sig och gå vidare. Det är klart att inte alla ändrar sig, vissa fortsätter med destruktiva beteenden men jag tycker att det känns tråkigt att förutsätta att så kommer vara fallet.

 I tidigare nämnd artikel uttalar sig Billy Nilsson, ordförande för KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället, om Lexbase. ”Om man får reda på en sak om en person som man inte känner, då placerar man genast den personen i ett fack. ‘Han är livsfarlig’, eller ‘Han kommer att stjäla allt jag har hemma’. Men det kanske är en jättebra människa. Någon gång kan registret nog vara bra. Men det kommer att göra mer skada än nytta, säger Billy Nilsson.” Han fortsätter även med “Jag flyttade till ett hus här i Bollnäs med två jättebra grannar som jag berättade vad jag har gjort för. Och för hyresvärden, som gav mig en chans. Men jag vet att för vissa kommer jag alltid att vara den kriminella missbrukaren.”

 Enligt artikeln tycker advokaten Pontus Ljunggren, tidigare delägare i Lexbase, att det är en bra tjänst som ”ligger i linje med det samhälle som vi vill ha i Sverige”. Vilket samhälle? Ett samhälle där vi misstänkliggör varandra utifrån tidigare snedsteg? Ett samhälle där vi blir mer rädda för varandra än vi redan är? Ett samhälle där vi undviker varandra mer än vi redan gör? Först avsitter du ditt straff. Sedan blir du utfryst. Tala om dubbelbestraffning!

 Jag upptäckte i lördags, den 3 december 2017, när jag redan höll på att skriva den här texten, att det samma dag publicerats artikeln ”Regeringen vill stoppa kritiserade sajter” på aftonbladet.se. Det framgår att regeringen vill göra en grundlagsändring så att det i vissa fall inte går att på en webbsida sammanställa information av ”integritetskänslig karaktär”, exempelvis politiska åsikter, religion, hudfärg, sexuell läggning eller som i detta fall, domar i brottsmål. Det är helt enkelt Internets utveckling som gör att det anses krävas ändringar i grundlagarna. Låter klokt att se över och eventuellt ändra lagar om det behövs när förutsättningar ändras.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s