Varför kostar kultur?

Jag skrev i mitt blogginlägg ”Alla vill ha det men ingen vill betala” en del tankar gällande olika aspekter av att betala pengar för kultur men jag har fler tankar än de jag skrev då.

I takt med att jag utvecklat mitt skapande har jag också kommit att känna en större insikt och ödmjukhet inför arbetet bakom olika saker och uppnått en ökad förståelse kring varför saker och tjänster, inte minst konst i olika former, kostar.

När jag gjort min poesibok ”Ärligt talat” fick jag från en del håll åsikter om priset. Vissa tyckte att den var för dyr men det har till och med varit några som tyckt att jag skulle ta mer betalt. Ibland har jag haft rea och ett antal gånger har folk gett en extra slant. Jag har själv bekostat tryckningen och det tog några år innan jag fick tillbaka enbart tryckkostnaden och sedan har jag haft ett flertal andra kostnader också. Jag har behövt hyra studio att fota i, jag har behövt betala resor till ställen jag skulle fota på, jag har köpt saker att fota, jag har köpt fika och blommor till min releasefest och olika vernissage och så vidare. Sedan har jag ju även gjort konst och haft kostnader för det.

Men utöver själva kostnaderna tillkommer tiden. Varje bild jag tagit har jag lagt mycket tid på att ta. Jag har behövt göra resor, beställa saker att fota, åka och köpa saker att fota, fråga folk om de hade grejer jag kunde låna samt om de ville ställa upp på bild, ta fram de saker jag skulle fota, ta bilder, sortera ut vilka bilder jag skulle välja (för varje bild har jag kanske tagit mellan några dussin och några hundra bilder), lära mig redigera bilderna och faktiskt redigera dem, läsa böcker om fotografering, skaffa kamera, skaffa mig Photoshop, skaffa batterier till kameran, skaffa objektiv till kameran och så vidare. Det är många timmar för varje enskild bild och bilderna gör att boken blir dyrare både på grund av att trycket blir mer kostsamt men även för att de tar så mycket tid i anspråk.

Det finns en, för mig och många andra som skapar eller sysslar med kultur, underlig tanke om att en person inom kultursektorn inte ska behöva något betalt. Personen ska vara beredd att offra allt för konsten. Skapandet ska vara en hobby eller ett kall som personen brinner för utan att önska eller förvänta sig någonting tillbaka från de som tar del av verket, alltså ska konstnären endast finna glädje i sitt eget uttryck, ”bara för att det är roligt”. Att betala för något är ett sätt att visa uppskattning och att varan eller tjänsten har ett värde samt att den som utför sysslan är viktig.

Utöver det som borde vara självklart, att även personer som håller på med kultur behöver äta, betala hyra och köpa kläder är det intressanta som många inte tänker på att det finns väldigt många människor som älskar sitt yrke och brinner minst lika mycket för det som många musiker brinner för sin musik. Men ingen ifrågasätter att de ska få betalt bara för att de älskar sitt jobb.

Att en kulturarbetare inte skulle behöva ersättning för sitt kulturella bidrag är helt enkelt bara en fråga om attityd. Det finns många yrkespersoner vars produkter och tjänster många inte tar del av i vardagen men att varken läsa böcker, lyssna på musik eller se på film är ett undantag så det är underligt att alla de personer som skapar dessa saker som så många älskar inte värderas högre – både ekonomiskt och för deras stora bidrag till det allmänna välmåendet.

Du vet väl om att jag har skrivit en poesibok? ”Ärligt talat” innehåller 42 färgfoton och ca 66 dikter (beroende på hur en räknar!) och kostar 250 kr (eventuell frakt tillkommer)! Maila mig gärna på angela.of.music@gmail.com för mer information. Jag finns även på Facebook, du hittar min offentliga sida genom att söka på Angela eller @angelaartistofficial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s